Apple od Samsunga dobija milijardu dolara

Postavljeno Od SrbijaOnLine. U Kategoriji Tehnologija, Mobilni telefoni

Samsung placa odštetu Apple-u milijardu dolara zbog krađe tehnologije

Objavljeno August 25, 2012 with Nema Komentara

Američka porota odlučila je da je južnokorejska kompanija “Samsung” kopirala inovativnu tehnologiju koju je američki “Apple” koristio za svoje revolucionarne uređaje “iPhone” i “iPod” i da mora da plati miljardu dolara odštete.

Samsung placa odštetu Apple-u milijardu dolara zbog krađe tehnologije

Samsung plaća odštetu Apple-u milijardu dolara zbog krađe tehnologije

“Apple” je ovom odlukom uspeo da pobedi u sudskom sporu koji traje godinu dana, ali se očekuje ulaganje žalbe, javio je sinoć AP.

Prvi spor je počeo u aprilu, a drugi u junu ove godine.

Samsung, od nedavno vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona, koji se na smartfon tržištu nalazi ispred Applea, ali daleko iza na tržištu tableta, tužio je u aprilu američki Apple južnokorejskom sudu, a onda je Apple odgovorio u junu optužujući svog konkurenta da je kopirao dizajn modela iPhone i iPad.

Porota je odlučivala skoro tri dana o presudi za sedam tužbi za kršenje patentnih prava koje je podneo “Epl” i pet tužbi koje je podneo “Samsung”.

Оd samog početka taktika “Apple-a“ je bila da predstavi ono što su mislili da je hronološki dokaz da je “Samsung“ kopirao njen telefon.

Prema tvrdnjama advokata Applea, fotografije, odnosno skice telefona u “koncept fazi” obe kompanije i Samsungovi interni mejlovi koji su se posebno bavili specifikacijama iPhone telefona, pokazuju da je Samsung kopirao taj smartfon, kada je shvatio da ne može da održi korak sa inovacijama i tehnologijama koje on donosi.”

Advokati “Samsunga“, s druge strane smatraju da “Apple“ nije imao isključivo pravo nad geometrijskim dizajnom, kao što su praugaonici sa zaobljenim uglovima. Oni su nazvali tu tvrdnju smešnom .

“Apple” i “Samsung”, dve rivalske kompanije koje prodaju više od polovine “smartfonova” i “tableta” u svetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a juče je sud u Seulu je presudio da su obe strane odgovorne za kršenje patentnih prava.

Međutim, proces u SAD, najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Ovakva presuda mogla bi da dovede do potpune zabrane prodaje glavnih “Samsungovih” proizvoda i verovatno će pojačati dominaciju “Appla” na sve većem tržištu mobilnih kompijutera.

Izvor: MONDO

Kljucne Reci: , , , , , , , , , , , , , , ,

Podelite

O SrbijaOnLine

Pogledajte Arhivirane Clanke od SrbijaOnLine

Nema Komentara

Trenutno nema komentara na Apple od Samsunga dobija milijardu dolara. Zelite li da dodate Vas komentar?

Ostavite Komentar