Majkrosoft predstavio vindouz 8

Postavljeno Od Administrator. U Kategoriji Tehnologija, Kompjuteri, Network, Programi

Objavljeno June 08, 2011 with Nema Komentara

“Majkrosoft” je pokazao sledeću verziju svog operativnog sistema vindouz i otkrio potpuno nov (pločasti) interfejs od kojeg očekuje da će bolje pristajati sve popularnijim tabličnim računarima.

Novi vindouz će biti dostupan na svim vrstama uređaja, od onih malih s ekranom osetljivim na dodir do tradicionalnih s velikim ekranom, a moći će da se koristi i s tastaturom i mišem ili bez njih.

Novi interfejs je značajno odstupanje od tradicionalnog izgleda radne površine vindouza na koji se “Majkrosoft” oslanjao decenijama.

Početni ekran sada ima nekoliko velikih kolor slika aplikacija, koje dosta liče na one kakve ima novi “vindous fon 7” .

Kad se slika dodirne prstom aplikacija se pokreće i preuzima ceo ekran, bez uobičajenih menija, sistemske palete ili traka za pomeranje duž ivica ekrana.

„Aplikacija oživljava brzo dok ‘vindouz’ nestaje u pozadini“, rekao je Majkl Andjulo, potpredsednik za planiranje, hardver i ekosistem “vindousa”, koji je demonstrirao njegov rad na konferenciji za medije u Tajpeju.
Pločice koje predstavljaju aplikacije automatski prikazuju nove informacije s veba, poput poruka s tvitera , e-pošte, ili vesti.

Ove aplikacije naklonjene vebu, koje “Majkrosoft” naziva skrojenim aplikacijama (tailored apps), izradjene su na novoj razvojnoj platformi vindouza 8 i u velikoj meri se oslanjaju na Internet Eksplorer 10, koji se isporučuje s novim sistemom, kao i na HTML5, Javascript i CŠ.

Na uređajima s taktilnim ekranima interfejs vindouza 8 može se kontrolisati gestikulacijom. Kad se u aplikaciji prstom prevuče preko ekrana od desne ivice ulevo, pojavljuje se kontrolni panel “vindouza”, uključujući i dugme Start, čijim se pritiskanjem vraća na početni ekran s kojeg se potom mogu otvoriti nove aplikacije.

Vindouz eksplorer i radna površina vindouza i dalje će biti na raspolaganju, a “Majkrosoft” poručuje da će novi sistem biti kompatibilan s aplikacijama i periferijama za aktuelnu verziju 7.

Izvor www.blic.rs

Kljucne Reci: , , , ,

Podelite

O Administrator

Pogledajte Arhivirane Clanke od Administrator

Nema Komentara

Trenutno nema komentara na Majkrosoft predstavio vindouz 8. Zelite li da dodate Vas komentar?

Ostavite Komentar